Om te begrijpen wat Certified PDF nu eigenlijk inhoudt, volgt eerst een korte uitleg over de PDF. Een PDF (Portable Document Format) is een softwarematige weergave van een afgedrukt document, vergelijkbaar met een scan van een stukje papier, of zelfs een heel boek. Dit document is op iedere computer (Mac, Windows, UNIX, etc.) te lezen en daarmee platformonafhankelijk.
Is iedere PDF hetzelfde?
Nee, zeker niet. Iedere PDF bevat specifieke eigenschappen die noodzakelijk/zinvol zijn voor het beoogde doel. Indien de PDF alleen op het beeldscherm bekeken hoeft te worden, zal deze andere eigenschappen hebben dan voor het vervaardigen van drukwerk.
Waarom die verschillen?
Een PDF voor drukwerk moet o.a. CMYK (4 kleuren) informatie hebben en zijn voorzien van hoge resolutie beelden. Hierdoor wordt zo’n PDF erg groot en ongeschikt om snel via internet te worden getransporteerd. Een PDF voor beeldschermweergave kan volstaan met RGB en lage resolutie beelden en is daarmee veel kleiner. Dergelijke PDF’s zijn echter ongeschikt voor drukwerk.
Verkeerde instellingen
Er zijn heel veel verschillende instellingen voor het maken van een PDF en daardoor gaat het maken van de juiste PDF vaak mis. Er worden veel verkeerde PDF’s gemaakt doordat instellingen niet goed staan. Een aantal daarvan zijn echter van groot belang voor het beoogde doel (bijv drukwerk) en men is op zoek gegaan naar een methode om al deze probleem met instellingen te kunnen beheersen.
Wat is Certified PDF (cPDF)
Certified PDF is niets anders dan een PDF waarvan iedere instelling volgens een specifiek profiel gecheckt wordt. Elke vorm van drukwerk heeft zijn eigen profiel. Denk hierbij aan Full Colour drukwerk in het algemeen, Full Colour drukwerk met een steunkleur, advertenties voor magazines, advertenties voor krant, etc. Als elke instelling juist staat, voldoet de PDF aan de gestelde norm (kwaliteitspecificaties) en is het een cPDF. In principe is er niets aan het bestand veranderd, maar de drukker weet dat de PDF aan de door hem gestelde technische(!) eisen voldoet en dus te gebruiken is om drukwerk mee te vervaardigen.
Wie bepaalt de profielen?
Omdat er verschillende doelen voor het gebruik van de PDF zijn, zijn er ook verschillende profielen. In principe mag iedereen zo’n profiel maken, maar vaak worden deze samengesteld door de betreffende beroepsvereniging. Zo zijn er door OPPO, de beroepsvereniging voor PrePress bedrijven (een soort BNO dus), profielen gemaakt voor het gebruik in de grafische industrie. Deze profielen worden door iedereen gebruikt als zij niet bewust iets anders willen. Als jouw PDF hieraan voldoet, dan moet het vervaardigen van drukwerk geen problemen meer opleveren.
Connect You
Connect You is een programma waarmee je de instellingen van een PDF kunt controleren. Indien de PDF de juiste instellingen heeft, krijgt deze de “stempel” goedgekeurd en is daarmee gecertificeerd. Connect You is géén synoniem voor cPDF en niet de enige manier om een cPDF te produceren. Daarnaast heeft Connect you nog meer mogelijkheden, zoals aanpassingen in een PDF maken, daar waar bepaalde instellingen niet goed staan, zodat de PDF alsnog gecertificeerd kan worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk op RGB beelden in de PDF om te zetten naar CMYK
Het belang van cPDF
cPDF is van groot belang bij het vervaardigen van drukwerk, omdat een verkeerde PDF grote problemen op kan leveren tijdens het druk proces. Voor internet en beeldschermweergave is een “verkeerde” PDF geen probleem. Het is belangrijk dat de drukker aangeeft wélk profiel hij hanteert in zijn productieproces. Dat kunnen er verschillende zijn (bijv CMYK, of CMYK + steunkleur, etc). De drukker levert deze profielen meestal aan in de vorm van joboptions. Het is belangrijk om de instelling van een PDF bedoeld voor drukwerk door Connect You te laten controleren en te voorzien van de “cPDF” stempel. De drukker (maar jij ook) weet dan immers dat deze PDF geen technische problemen in het drukprocess gaan opleveren.