Een leuk idee alleen is nog geen concept voor een geslaagde merkcampagne. Concepting geeft in de breedste zin van het woord invulling aan je visie, missie, merkwaarden en doelstellingen. Een concept spreekt je doelgroep aan en zet aan tot interactie. Hoe wij tot een goed concept komen? Lees het hieronder.
Hoe kom je tot een goed concept?
Er zijn verschillende manieren om tot een goed concept te komen. We noemen hieronder een paar, maar er zijn ook andere manieren: vele wegen die naar Rome leiden. Het gaat uiteindelijk om het resultaat, niet om hoe je daar gekomen bent.
– De eerste, eenvoudige manier is om te zoeken naar dé USP (Unique Selling Point – of Proposition) van het bedrijf of product. Heb je een werkelijk unieke eigenschap? Kan je concurrentie dat (nog) niet waarmaken? Claim het! Ben jij sneller dan de rest? Dan ben je vanaf nu het snelst. Niet sneller, maar het snelst. Het snelst van iedereen. Altijd en overal.
– Een vervolg hierop kan zijn om je belangrijkste kenmerk of USP te overdrijven. Maak het groter, extremer. Wat gebeurt er dan? Bijvoorbeeld in een alledaagse situatie?
– Een andere manier is om het tegenovergestelde te doen. Wat gebeurt als ik dat doe? En hoe lost mijn merk of product dat op? Of wat heb ik nodig om dat op te lossen? Wat kan ik daar mee?
– Je kunt ook brainstormen en alle woorden die in je opkomen opschrijven; alle associaties met je merk/product die je maar kunt bedenken. Een soort van mindmapping. Schrijf alles op wat je kunt bedenken, gerelateerd aan je merk.
– Levert dat niks op? Leg dan relaties met andere woorden of maak er combinaties van. Maak combinaties met willekeurige dingen die in eerste instantie niks met je merk te maken hebben. Dit kan verrassende resultaten opleveren.
– Je kunt dit eventueel ook visueel doen. Zoek plaatjes en combineer ze. Puzzel maar raak. Of maak een moodboard.
– Zoek een metafoor voor je product, dienst, probleemstelling of -oplossing. Denk maar eens aan de zwaan van KLM.
Je kunt dit alles in groepsverband doen, maar ook alleen. In groepsverband krijg je wel meer input en diversiteit in richtingen. Het belangrijkste is dat je niet direct in moet gaan steken op het resultaat. Externaliseer, gooi alle ideeën op tafel. Als je in groepsverband gaat brainstormen, probeer dan niet elkaars ideeën af te kraken. Beperkingen met betrekking tot uitvoerbaarheid zie je later wel. Alles is mogelijk. Later ga je wel een selectie maken en daarna ga je kritisch kijken naar de kracht van het concept en de haalbaarheid ervan. Probeer ook vooral zo objectief mogelijk in te steken, schakel al je veronderstellingen uit. Niets mag je afremmen. Denk vrij.
Voorwaarden
Hoe je het ook aanpakt, het belangrijkste is het resultaat. Zorg ervoor dat je een concept ontwikkelt dat attentiewaarde heeft. Daar begint het mee: je wilt (en moet) gezien worden. Vervolgens wil je dat het een meerwaarde creëert voor je merk. Hoe maakt het concept je merk nog beter, hipper, sympathieker of sportiever dan dat het al was? Denk na over de uitvoering. Kun je het concept uitbouwen in al je uitingen? Online en offline? Extern en intern? En niet te vergeten: de houdbaarheidsdatum. Hoe lang kun je hiermee vooruit? Kun je hier je merk verder mee opbouwen op de langere termijn? Kun je de kapstok crossmediaal gebruiken voor meerdere campagnes of nieuwe producten of diensten?
Wij denken graag met je mee. Ons multidisciplinair team van specialisten kan je wegwijs maken in de wereld van concepting. Als adviseur en meedenker of voor begeleiding op projectbasis. Van
strategisch advies tot (online) activatie. Mail of bel direct: 0513 65 69 99.