Het is zo ver; het is nu ook mogelijk langere video’s te bekijken en te uploaden op Instagram. Waar eerst alleen YouTube (en ten delen Facebook) de mogelijkheid gaven video’s langer dan 1 minuut te uploaden, kan dit nu dus ook op Instagram met de nieuwe functionaliteit: IGTV. Het is nu als non-celebrity mogelijk video’s van maximaal 10 minuten te maken en te uploaden, bepaalde échte beroemdheden krijgen zelfs 60 minuten tot hun beschikking. IGTV kan je gewoon bekijken in de reguliere Instagram-app maar er komt ook een aparte IGTV app die speciaal ontwikkeld is puur voor het bekijken van deze langere video’s.

Gebruikers en adverteerders

Instagram heeft sinds kort meer dan 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers en dit grote bereik is natuurlijk extreem interessant voor adverteerders. Een groter publiek betekent voor Instagram natuurlijk ook meer doorontwikkelingen om hun enorme hoeveelheid gebruikers tevreden te houden. Naast de functionaliteiten zoals Shopping, Stories en Live Stream is er nu dus ook: IGTV.  Door bij deze video’s naar links of rechts te vegen wordt extra content zichtbaar gemaakt, en gebruikers kunnen ook commentaren plaatsen. Er is nu nog geen duidelijk plek voor advertenties te vinden binnen IGTV maar als deze functionaliteit aanslaat zal daar naar alle waarschijnlijk snel verandering in komen.

Copycat van YouTube?

De ontwikkeling van IGTV klinkt misschien alsof Instagram de concurrentiestrijd aangaat met YouTube, maar is dat wel zo? Instagram heeft tot nu toe altijd vastgehouden aan de mobile first gedacht; veel content kan officieel alleen gemaakt en geüpload worden via een mobile device. Zo ook IGTV. Waar YouTube nog steeds met grotendeels horizontale video’s werkt, is IGTV bedoeld om op je telefoon te bekijken, en dus is het de bedoeling dat de video’s verticaal zijn. Of Instagram hieraan vast zal houden is de vraag.